The Bitches van HR
Blogs
Blogs
Er is veel te doen over de verscherpte controle die de overheid wil gaan uitvoeren op schijnzelfstandigheid. Allerlei organisaties rollen over elkaar heen met webinars om je te informeren op de Wet DBA. De Wet DBA is op zich niets nieuws. Al in 2016 was het duidelijk dat er grenzen gelegd werden aan de mogelijkheid om als zelfstandige te werken. Er mag om als zelfstandige erkend te worden immers geen arbeidsrelatie bestaan. De opdrachtnemer of zelfstandige moest aan kunnen tonen minimaal 3 opdrachtgevers te hebben om niet afhankelijk te zijn van 1 klant/ opdrachtgever en je moet zelf kunnen bepalen hoe je een opdracht invult. Daarnaast maak je gebruik van je eigen middelen. Lange tijd is hier niet op gecontroleerd. Dit heeft tot gevolg gehad dat de laatste jaren allerlei mensen uit dienst zijn getreden bij werkgevers, om zich vervolgens door dezelfde werkgever of een gelijkwaardige werkgever te laten inhuren als ZZP-er. Maar als je het als opdrachtgever en opdrachtnemer al die jaren al zuiver hebt aangelopen heb je nu dus ook geen probleem.
Ook zijn er veel mensen die zich verhuren als ZZP-er , maar al enkele jaren op dezelfde functie zitten. Dat zijn wat mij betreft geen zelfstandigen, want zij zijn heel erg afhankelijk van die ene opdracht. Deze medewerkers zouden natuurlijk gewoon in dienst moeten. Het is unfair dat je hoge uur bedragen vraagt en ook nog eens volledig zelfstandig je tijden indeelt, terwijl je precies dezelfde functie uitoefent als een medewerker.
Overigens moet een zelfstandige wel een heleboel regelen voor dat uurtarief. Een uurtarief is samengesteld uit: vrije dagen of risico van verlies van de opdracht of ziekte die opgevangen moet kunnen worden. Pensioen bijdragen, verzekeringen voor ondernemersrisico, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, verzekeringsbijdrage ziektewet, investeringen in bedrijfsmiddelen, internet en telefonie, opleidingen en de uren die je daaraan besteed, De uren die je niet kan doorbelasten aan de opdrachtgever, terwijl je onderzoek doet, acquisitie kosten, bijdragen aan netwerken, scholingskosten etcetera. Bovendien draag van je uur tarief ruim 27 % belasting af. Dus de vraag is of een ingehuurde kracht voor een opdracht nou werkelijk zo duur is. Bovendien betaal je geen transitie vergoeding aan het einde van de opdracht en je kan op gelijkwaardige wijze afscheid van elkaar nemen. Bij de juiste afweging is een zzp-er helemaal niet duur, ook al lijkt een uurtarief soms heel hoog.
NB: gebruik al deze gegevens ook bij het omrekenen van het uurtarief naar een vast loon voor een medewerker die je vooraf inhuurde als zzp-er en nu in dienst wilt nemen. Het uurtarief wat de zzp-er voorheen vroeg is dus niet gelijk aan het uurloon, wat jij betaald als werkgever. Al die kosten van Pensioenverzekeringen, verzekering ziektewet, arbeidsongeschiktheidsrisico, ondernemingsrisico en aansprakelijkheid. De bedrijfsmiddelen die je ter beschikking stelt en ook de scholingskosten worden door jou gedragen. De administratie wordt geregeld door jouw HR en financiële administratie afdeling en de nieuwe medewerker hoeft dus geen acquisitie meer te doen of vrije dagen in het uurloon in te calculeren, zijn administratie wordt een stuk simpeler. Wat dat komt nu allemaal ten laste van jou als werkgever. Hou hier dus rekening mee met het omrekenen naar een nieuw salaris en dan zul je zien dat de voorheen als zzp-er werkende medewerker helemaal niet duurder is dan de rest van jouw werknemers. Sterker nog indien je transparant wilt zijn en rechtvaardig, dan zorg je voor gelijkwaardige beloning en moet dus de nieuwe medewerker in het loongebouw passen. Het moet wel uitlegbaar blijven he?!
De overheid heeft overigens zelf de meeste boter op zijn hoofd. Bij de belastingdienst, defensie en op de ministeries zitten de meeste zzp-ers en zeker voor hele lange perioden achtereen. Deze mensen moeten ze allemaal in dienst gaan nemen tegen normale salarissen en bijkomende arbeidsvoorwaarden. Ga maar eens aan die opdracht staan! Want de zzp-ers willen helemaal niet in loondienst komen. Ten eerste gaan ze er financieel veel op achteruit. Punt 2 , kunnen ze niet zomaar opzeggen als de opdracht niet meer bevalt, je mist je vrijheid. Je kan als werkgever overigens ook niet meer zomaar opzeggen. Hierdoor neemt ook je flexibiliteit op inhuur af. Maar de zorgvuldigheid vraagt wel om een goede afweging. Wie is hier nou gewoon een werknemer, voert het dagelijks werk uit en wie heb ik nodig voor een bepaalde kortlopende opdracht. Wat wil ik geregeld hebben en wie is daar het beste in?
Persoonlijk vind ik dat zzp-ers in de zorg of in het onderwijs niet zouden moeten kunnen. Toch niet fijn als je collega zelf kan bepalen of zij of hij de nacht- en weekenddiensten wel of niet draait. Zelf kan beslissen op welke afdeling deze gaat werken, zelf de start en eindtijden kan bepalen. Waarom is dat zo? Waarom is het bijvoorbeeld in de zorg of in de kinderopvang zo'n prangende kwestie? Volgens mij komt dat omdat de organisaties niet genoeg luisteren naar hun medewerkers. Ja, er moet vroeg worden begonnen en in de zorg zit je met 24 uurs diensten en vast aan allerlei roosters. Er is vaak sprake van een onveilige werksituatie en veel sprake van stressvolle situaties. Met cliënten en personeel wat onder hoge druk moet werken. Maar moet je dan niet kijken hoe je dat voor je medewerkers kan verbeteren? Moet je hen niet meer vrijheid geven zelf hun roosters te maken waarbij je bepaalde richtlijnen opstelt, zodat iedereen gelijkwaardige diensten draait. Moet je niet meer praten met je medewerkers over job rotation en leren op andere afdelingen. Mee loop en uitwisselingsprojecten. Moet je je medewerkers niet veel sterker op de eigen regie zetten? Eerst weer al die medewerkers die nu "zelfstandig" zijn geworden aan boord zien te trekken. Een hele klus, maar daarnaast echt eens kijken waarom zijn ze allemaal weggelopen. Maar goed ik heb hiermee een oordeel over de zorg, zonder echt de ins-en outs te hebben doorgrond. Maar ik heb het hier wel met anderen over gehad die er wel meer kennis van hebben omdat zij een adviserende functie voor die organisaties verrichten of collega's die zelf uit de zorg komen.
Niet zeker of je iemand mag inhuren voor een klus ? De belastingdienst heeft een tool ontwikkelt voor opdrachtgevers om te checken of er sprake is van schijnzelfstandigheid.
https://beoordelingarbeidsrelatie.nl/Questionnaire
https://www.afas.nl/persbericht/afas-voert-vierdaagse-werkweek-in-voor-alle-medewerkers
Per 1 januari 2025 gaat het in bij AFAS, 4 dagen werken met behoudt van loon. De regeling ropet bij mij wel vragen op. Hoe doen ze dat dan? Is het een pilot of wordt dit permanent? Kunnen ze de regeling nog omdraaien als het niet werkt? Wat vinden de medewerkers daar zelf van dan? Moet je dan in 4 dagen het werk van 5 dagen gaan doen of is dit een manier om nog efficiënter te gaan werken. AFAS zegt van wel. Wat betekent dat voor de werkdruk? Voelen medewerkers meer werkdruk? Sommige mensen willen helemaal niet naar huis, dus die moeten echt andere hobbies gaan zoeken om niet thuis te hoeven zitten. Dat is natuurlijk wel gunstig, met name voor bijvoorbeeld vrijwilligers werk en mantelzorgers. Maar dan heb je wel op vrijdag allemaal mantelzorgers en vrijwilligers rond lopen, maar op de andere dagen niet. Gaan we naar een vrijdag cultuur?
Welke voorwaarden zijn er aan deze regeling verbonden? Het heet ontwikkeldag. Dus doe je dan ook al je trainingen en opleidingen op die dag? Of mag je die helemaal aan jezelf besteden. Moet je bereikbaar zijn op die dag? Lijkt mij van niet, want de medewerkers die al 4 dagen werkten, die gaan er 20% in loon op vooruit. Hoe zit dat dan met medewerkers die 3 dagen werken? Krijgen die dan ook een parttime opslag? Ik lees inderdaad dat er op vrijdag geen mails meer mogen worden verzonden.
De service desk blijft overigens wel operationeel, dus wat doen zij dan op die vrijdag? Gaan ze werken met een roterend rooster, of nemen ze op andere dagen vrij. Ik lees dat zij op woensdag vrij krijgen, maar wie bemand dan die service desk? Waarom moet iedereen eigenlijk op vrijdag vrij? Mag je dan nog wel thuis werken op die andere dagen, of moet je ook 4 dagen naar kantoor komen. Mag je al die vrijdagen opsparen en dan een lagere tijd een betaalde sabbatical nemen ofzo. Zouden dat ook mogelijkheden zijn? De regeling lijkt modern en innovatief en het is goede employer branding, maar ze gaan niet meer vacatures stellen, dus gaat het om behoudt van het zittende personeel en nog efficiënter worden. Dat stellen zij zichzelf als uitdaging. Veel van het werk wordt al gedaan door AI en verregaande automatisering. Ik denk tevens dat er in het komende jaar geen % loonsverhoging of inflatiecorrectie in zit. Die wordt denk ik wel gecompenseerd in de vrije tijd. Maar dat zijn allemaal aannames. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt en blijf het dus volgen.
Bij het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht, gaat iedereen op vrijdag verplicht thuiswerken. Meldt de NOS nog, de vergelijking gaat hier wel volledig mank . Een thuiswerkdag is geen vrije dag, maar gewoon een werkdag. Wezenlijk verandert er niets. Alleen de kantine en de receptie hoeft niet meer open en de laatste schoonmaak kan op donderdagavond. Feitelijk is dat dus gewoon een besparing van de Volksbank en mogelijk behaald ze daarmee iets van haar duurzaamheidscriteria. Mensen hoeven niet meer van en naar werk. Ook dat scheelt geld en minder uitstoot. Niets anders, je hoeft je daarvoor niet op de borst te slaan.
Het is vandaag 8 maart, de verjaardag van mijn vader en Internationale vrouwendag. Eigenlijk wel een mooie gedachte. Mijn vader zou vandaag 96 zijn geworden. Hij hield van vrouwen, mooie vrouwen! Hij was een echte womaniser. Maar zag vrouwen toch niet helemaal als zijn gelijke. Hij had wel degelijk respect voor vrouwen, vond ze vooral mooi, maar zou toch steeds verbaasd zijn als een vrouw in zijn tijd een directie positie zou bekleden. Verder was hij heel geëmancipeerd. Hij vond het erg belangrijk dat zijn dochters studeerden, werkten en sterke succesvolle vrouwen werden. Alle kinderen van mijn ouders werden gelijk behandelt, mijn broertje had geen uitzonderingspositie. Ik weet zeker dat mijn vader nooit heeft nagedacht over gelijke beloning voor vrouwen en mannen op gelijke posities. Het was toen nog niet aan de orde, want de vrouwen die in zijn bedrijf werkten die vervulden met name de ondersteunende posities. Die van receptioniste of secretaresse. In de fabriek werkten alleen mannen. En zo is het in veel bedrijven nog steeds.
Mijn moeder was de sterke vrouw achter de man, maar kreeg in 1957 toen ze aan haar werkgever vertelde dat ze ging trouwen letterlijk te horen; "Gefeliciteerd met uw verloving en hier is uw ontslag"!
Zonder mijn moeder was mijn vader helemaal niets! Hij kon nog geen kop thee zetten. Ze heeft er altijd stevig van gebaald dat zij niet onafhankelijker was. Toch ging zij niet actief op zoek naar werk. Ze deed veel vrijwilligerswerk, zat in diverse besturen en gaf etentjes voor de zakenrelaties van mijn vader. Verder genoot ze van haar vrijheid, ging tennissen of kaarten met vriendinnen en zorgde voor de kinderen. En ze mocht altijd mee op zakenreis. Mijn moeder hoefde niet te werken, want mijn vader had voldoende inkomen om zijn gezin te onderhouden. Toen het bedrijf van mijn vader begin jaren '80 failliet ging, is ze wel meteen gaan werken. Er moest immers brood op de plank. Flexibiliteit, sociabiliteit en lef dat was de kracht van mijn moeder. Niet zeiken , maar doorlopen!
Wat is er veel veranderd en tegelijkertijd niet.
Tegenwoordig gaat een vrouw niet meer mee op zakenreis. Er zijn geen speciale partnerprogramma's voor de dames of partners als we op zakenreis gaan. Zakenreizen zijn nu puur functioneel. Je komt invliegen, hebt je overleg, je noodzakelijke gesprekken in je netwerk en vliegt weer terug. Of je gaat helemaal niet meer op reis, maar doet die meeting even online. Veel efficiënter. Er is gelijkertijd niet veel aan, just another day at the office. De romantiek is er wel af en das wel jammer eigenlijk.
Veel vrouwen werken nu wel, maar nog veelal in deeltijd. En er is nog steeds sprake van een salariskloof. In Nederland verdienen vrouwen nog steeds gemiddeld 13,2% minder in dezelfde positie als hun mannelijke collega's. Ook vrouwelijke ZZP-ers verdienen minder. Daarom valt Equal pay day in Nederland op 14 november en werken we dan vanaf die tijd eigenlijk gratis. Veel vrouwen moeten nu ook wel werken, anders is er simpelweg te weinig inkomen om rond te komen. Ik denk zelfs dat als dit niet noodzakelijk was, dat veel mensen niet of nog minder zouden werken. Ook de mannen dus.
Daarnaast heeft nog maar 15% van de beursgenoteerde bedrijven een vrouw in het bestuur. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5405120/bestuursfuncties-vrouwen-beursgenoteerde-bedrijven-raad-van-bestuur
Bij de Rijksoverheid en non- profit organisaties doen ze het iets beter, daar zitten respectievelijk 34% en 40% vrouwen in de directie. Het aantal vrouwen aan de top stagneert.
Verschillende factoren spelen een rol bij het relatief lage aandeel vrouwen aan de top: de deeltijdcultuur, risicoaversie en competitieaversie, het denken in stereotypen en de bestaande organisatiecultuur. Het opleidingsniveau van jonge vrouwen is inmiddels hoger dan dat van mannen en ook de arbeidsdeelname in personen van hoger opgeleide vrouwen nadert die van hoger opgeleide mannen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het begint al gewoon bij onze eigen bias.
Tegenwoordig worden de meeste functies in HR bekleedt door vrouwen. Er zijn veel meer vrouwelijke HR directeuren dan mannelijke. Iemand uit mijn netwerk formuleerde dat positief; "Er zijn niet voor niets meer vrouwen HR directeur dan mannen, want ze nemen de beste personen voor die functie aan"! Maar wij vrouwen zijn van meet af aan betrokken bij recruitment, we stellen de vacatures op, zijn bij het selectieproces betrokken. We zijn tevens bij het aanname proces en beleid betrokken, doen de salarisonderhandelingen. Dus daar dienen we dan ook wel degelijk het verschil te maken. Daar hebben we invloed, daar kunnen we verandering teweeg brengen. Dus neem je verantwoordelijkheid. Blijf je bewust van je eigen bias en doe meer moeite om een gelijk aantal kandidaten van verschillende achtergronden op een shortlist te krijgen om te zorgen dat de juiste persoon wordt aangenomen op de functie. Niet door positieve discriminatie, want dat is ook discriminatie, maar gewoon door meer moeite te doen en met minder geen genoegen te nemen. Dat geldt ook voor het vechten om een betere beloning en meer gelijkheid.
https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/cpb-notitie-vrouwen-aan-de-top.pdf
Ik weet ook zeker dat mijn vader nooit heeft nagedacht over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Simpelweg omdat hij dacht dat complimenten maken en aan je zitten, vleiend was voor de vrouw. Hij heeft er nooit over nagedacht dat dit wel eens niet zo lekker overkwam. Dat een vrouw zich daar niet fijn bij kon voelen of zich geïntimideerd kon voelen. Net zo goed als dit nu nog steeds het geval is bij veel mannen. Kijk maar weer eens naar de laatste discussies over het gedrag van Bert Huisjes van WNL of de opmerking van Johan Derksen. Als vrouw werd je in 1957 nog gewoon ontslagen. Als je zwanger was ging men er vanuit dat je stopte met werken. Toen ik zwanger was 22 jaar geleden, werd er aan mij gevraagd of ik dan zeker parttime ging werken, kreeg ik nog kritiek dat mijn kinderen naar de kinderopvang gingen, dan was ik toch geen goede moeder. Aan mijn man werd die vraag niet gesteld, maar ook hij ging 4 dagen werken. Wij verdeelden het huishouden en de zorg voor de kinderen samen. Hij was een betere vader dan ik moeder ben. Hij vond het ook leuker en heeft er hard voor moeten knokken om ouderschapsverlof op te kunnen nemen. Toen nog geheel onbetaald he?! En de kinderopvang betaalden we ook zelf.
Maar nu slaat het partnerverlof en ouderschapsverlof weer helemaal de andere kant uit. In het voordeel van de mannen, de partner heeft namelijk het recht op betaald partner verlof van 5 weken. De vrouw heeft slechts haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Maar hé, let wel vrouwen moeten dat kind dragen hè?! Ze hebben gierende hormonen in hun lijf, laat staan wat het lichamelijk met je doet zo'n kind dragen en bevallen. Je moet daar gewoon van bijkomen, dat verlof is niet voor de gezelligheid en om even te bonden met je kind, zoals dit voor de mannen of partners wel mogelijk is gemaakt. Zwangerschaps- en bevallingsverlof is noodzakelijk om te kunnen herstellen en dus hier gaat het weer helemaal scheef als vrouwen dan niet nog eens extra betaald verlof op kunnen nemen, maar slechts ook het gelijke recht hebben op ouderschapsverlof. De omgekeerde wereld.
Er is veel verandert en een heleboel nog niet of tenminste niet goed doordacht. Want hoewel iedereen gelijke kansen moet krijgen, moeten we niet vergeten dat mannen en vrouwen toch echt heel verschillend zijn. Er is niets wat een man kan, wat een vrouw niet kan. Maar er is wel degelijk iets wat mannen nog steeds niet kunnen.
Na dit relaas ben ik me natuurlijk heel bewust dat er in de wereld nog veel meer ongelijkheid bestaat en dat vrouwen vaak in een onderdrukte positie zitten. Worden verbannen uit het dorp naar een hutje op een berg in de periode dat ze menstrueren bijvoorbeeld. Omdat vrouwen nu eenmaal heel erg enge wezens zijn. Ze moeten geheel bedekt over straat lopen, ze mogen niet werken of autorijden. Vrouwen in die landen mogen niet studeren en zijn in veel landen zeer onveilig, worden slachtoffer van (groeps)verkrachtingen. Laten we dat niet vergeten en laten we hier niet van wegkijken. Op International Women's day blijven we daar aandacht voor vragen. Iedereens aandacht, niet alleen die van mannen, maar ook die van vrouwen. Want bewustwording is het begin van verandering. https://www.internationalwomensday.com/
Inclusief Taalgebruik
Vandaag in NRC dit artikel over mannelijk taalgebruik in de topsport. Binnen de topsport bestaat er nog veel ongelijkheid in beloning, laten we dat eerst eens gaan gelijk trekken. Dan kunnen we het daarna wel eens hebben over taalgebruik zoals; "je mannetje staan, een man in de rug, mandekking" etc. Die meiden geven aan dat ze zich er niet aan storen. Ze letten er niet op, het boeit te niet, dus laten we er ook geen dingetje van maken. Zo zijn er wel meer van die zaken waar we heel erg woke over kunnen zijn, maar we hebben echt wel belangrijker zaken aan ons hoofd. Zullen we daar eens prioriteit aan geven?
Op Linkedin geven ook steeds meer mensen aan dat zij zich liever identificeren met een hij/zij/ hen of een het of them. Moeten ze allemaal zelf weten. In HR systemen moet je het in ieder geval opnemen om medewerkers de mogelijkheid te geven dat ze op een bepaalde manier worden aangesproken. Dat mogen ze helemaal zelf weten. En als werkgever dien je dat ook te respecteren. Zo mogen medewerkers ook zelf aangeven met welke voornaam ze willen worden aangesproken, ook al staat het zo niet in hun paspoort. En ze mogen ook zelf aangeven of ze hun eigen familienaam, de naam van hun partner of allebei de namen willen hanteren en in welke volgorde ze dat dan willen. Moeten ze helemaal zelf willen, maar de IT afdeling moet het ook wel kunnen hanteren he?! Dus niet te ingewikkeld doen please! Wel pragmatisch blijven ook hier.
Misschien moeten we hier weer een stukje beleid op schrijven dat iedereen hier het zelfde mee om gaat, zodat er duidelijkheid wordt geschapen. Toch handig om op te nemen in het personeelshandboek. Pfff.
Ik ben een vrouw en dat wil ik weten ook. Ik ben er trots op! Maar er zijn ook mensen die in transitie zitten of zich niet met de een of de andere groep willen identificeren en alles fijn vinden. Nou prima toch! Laat lekker! We hoeven niet overal super sensitief over te zijn, we hebben echt wel wat beters te doen. Dus waar ik hij schrijf kan ook zij of hen of het of iemand worden gelezen. Je voelt je aangesproken of niet.
Zo ergert ook Caroline van der Plas van BBB zich aan een aanduiding van hij/zij/hen op de site van de Tweede Kamer. Ze wil gewoon met zij worden aangesproken. De Tweede kamer meldde dat het een foutje was en het foutje is weer hersteld. Maar je hoeft ook niet overal ophef over te maken Caroline! Sjonge! Maak je eens druk over belangrijker zaken.
Nedcar failliet?
Op 19 februari 2024 rolde de laatste auto van de band bij Nedcar.
Nedcar heeft in de afgelopen tientallen jaren zich steeds opnieuw moeten uitvinden. Steeds was het bedrijf uit Born weer in het nieuws door massa ontslagen en stakingen. In de laatste 10 jaar heeft Nedcar wel wat opdrachten gewonnen en konden zij nog auto’s produceren, maar nu zijn ook die klanten weg.
In het artikel staat dat het ze niet lukt om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Waar ligt dat dan aan? Zijn de technieken niet modern genoeg? Kunnen zij de geavanceerde modellen van nu niet produceren? Hebben zij te weinig software kennis en automatisering kennis in huis? Zijn hun productie technieken verouderd? Er worden sinds 2023 meer elektrische auto’s verkocht dan auto’s op fossiele brandstof. Het business model van auto’s op fossiele brandstof is een fade out scenario.
Als je die trend niet al jaren geleden hebt onderkend dan ben je dus nu te laat. Er is wel veel geïnvesteerd in Nedcar, maar wellicht niet in het juiste. Het was geen kwestie of ze failliet zouden gaan, maar wanneer.
Nedcar is op meerdere vlakken geen voorbeeld van duurzaam ondernemen. De auto industrie is vervuilend. De kosten zijn erg hoog. Staal en andere grondstoffen zijn duur, zeker als deze niet van gerecycled materiaal afkomstig zijn.
En de personeelskosten zijn hoog! Het personeelsbestand van Nedcar is relatief "oud". De gemiddelde leeftijd hoog. Medewerkers hebben een lang dienstverband, maar hebben zich weinig ontwikkeld.
In het artikel wordt aangegeven dat men zich voornamelijk zorgen maakt over de oudere werknemers boven de 55 jaar. Er is weinig geïnvesteerd in ontwikkeling van deze medewerkers. Of dat nu bij de werknemer ligt of bij de werkgever dat laat ik even in het midden, daar kan ik niets over zeggen. De cultuur van blijvend leren was er blijkbaar niet. Feit is dat ook deze mensen die nu op straat staan, zich opnieuw moeten uitvinden. Er zal waarschijnlijk nog genoeg werk zijn in de technische industrie. Het is namelijk een geluk dat daar nog krapte op de arbeidsmarkt bestaat. Je kan makkelijk aan de slag als lasser in de scheepsbouw of als monteur van warmtepompen, cv ketels, elektricien, onderhoudsmonteur van koffiemachines etc. In die branches zitten ze allemaal op van die trouwe medewerkers te springen. Maar dan moeten die branches wel oog hebben voor het potentieel wat er nu vrij komt bij Nedcar. Allemaal goede mensen, die eerst nog hun rouw moeten verwerken, maar als ze willen echt goed inzetbaar zijn. Ze moeten dit zelf ook nog zien en ze moeten de kans krijgen.
Ik denk overigens dat de echt slimme medewerkers al lang zijn gevlogen en een nieuwe uitdaging hebben gevonden. Maar er zijn natuurlijk ook veel trouwe rakkers die blijven voor de cultuur, hun collega’s , tegen beter weten in en omdat zij leven in een gouden kooi.
Vandaag 21 februari op het nieuws , Kasja Ollongren op BNR, Nedcar kan misschien wel militaire voertuigen produceren. En in de Telegraaf een opinie stuk van een oud medewerker met 39 dienstjaren, vindt het ook een goed idee als er militaire voertuigen kunnen worden geproduceerd bij het bedrijf. is die oorlog toch nog ergens goed voor! Duurzaam? Ik denk het niet. Ik hop echt dat die oorlogen eens heel snel ophouden, maar voor nu kunnen we dan lekker dat geld voor defensie eindelijk ergens aan uit geven. Want dat geld uitgeven dat blijkt heel erg moeilijk. https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10541050/kajsa-ollongren-mooi-als-vdl-nedcar-militaire-voertuigen-gaat-produceren
Ik wil nooit meer werken
Op de lifestyle pagina van de site van RTL Nieuws is er een column met de titel: Ik wil nooit meer….. Vandaag was er een artikel met de kop: “ Ík wil nooit meer werken” https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5428984/sonja-wil-nooit-meer-werken-burn-out-continu-ziek-gestrest-op-40ste.
Natuurlijk triggerde mij dat om het artikel te gaan lezen. Het gaat om Sonja (40) die op basis van haar ervaringen heeft besloten; ik wil nooit meer werken.
Naar mate het artikel vorderde viel me een ding op . Sonja zoekt de oorzaak van het nooit meer willen werken vooral buiten zichzelf. Ze is een studie bedrijfskunde gaan doen, omdat een vriendin van haar dat ook deed. Ze was eigenlijk meer geïnteresseerd in Biologie, maar heeft toch voor Bedrijfskunde gekozen en zich met hangen en wurgen door de studie heen geworsteld. Via haar stage kwam ze bij een groot bedrijf, daar werd ze gevraagd te blijven in een baan die ze niet leuk vond, maar iedereen om haar heen zei haar te blijven en haar vader pushte altijd dat het belangrijk was om veel geld te verdienen. Ze werkte hard en haar manager zei dat ze veel van haar verwachtte, maar Sonja wilde helemaal niet door groeien en al die verantwoordelijkheid en ook dat werk erbij kon ze niet handelen. Ze was dus niet gelukkig in haar baan en raakte in een burn-out. Ze is ge-re-integreert op een andere afdeling en HR pushte haar om te blijven. Daarna ging het toch weer niet goed, dus is ze overgestapt naar een andere baan, veel te snel naar haar zin, maar de omgeving pushte haar. Daar was een verziekte werksfeer, maar een collega waar ze goed mee op kon schieten. Alleen die vrouw was te opdringerig en ging ze dus ontlopen. Ze had ook een andere collega en die was ook heel opdringerig en die kwam ook veel bij hun thuis en ging zelfs met hun mee naar de bioscoop op een uitje samen met haar man. Tijdens Corona kon ze meer afstand creëren tussen haar en die Joris, maar hij bleef pushen. Na Corona terug op het werk verviel ze wederom in een burn- out en heeft ze er voor gekozen om te stoppen met werken.
Hè, hè! Ze heeft eindelijk iets bewust besloten. Ik vraag me dan af, waar is het woordje nee! Heeft zij geen weerbaarheidstraining gehad? Waarom heeft ze niet voor biologie gekozen, waarom is ze niet naar een ander bedrijf overgestapt, waarom zei ze niet tegen die collega. “Joh. allemaal leuk en aardig, maar ik ga een avond met mijn vent uit, dan kunnen we jou er niet bij hebben.” Of , “ik snap dat je een beetje eenzaam bent, maar je moet je sociale leven niet aan ons op hangen, get a life!.?
Ze heeft zich in allerlei bochten gewrongen om vooral niemand voor de kop te stoten lijkt het. Het is vast een hele lieve meid. Ze heeft geleerd dat ze lief moest zijn en gehoorzaam en heeft waarschijnlijk enorme behoefte aan de goedkeuring van anderen. Voor alle keuzes die ze heeft gemaakt, zoekt ze de oorzaak buiten zichzelf.
Nu lijkt het dat ze toch eindelijk voor zichzelf heeft gekozen, maar ik vraag me af of niet goed naar jezelf luisteren een valkuil zal blijven voor Sonja. Heeft Sonja wel goed naar zichzelf gekeken en bijvoorbeeld onderzocht waarom zij in een bepaalde setting niet lekker acteert. Werkt zij liever geïsoleerd op een bepaald specialisme? Welke sterke karakter eigenschappen heeft zij en welke competenties kan zij benutten om wel de juiste omgeving voor haar zelf te creëren?
Niet iedereen presteert even lekker in dezelfde setting. Dat heeft niet alleen met kennis en vaardigheden te maken, maar dat heeft vooral te maken met persoonlijkheid. Sommige mensen hebben veel mensen om zich heen nodig, anderen werken het liefst solistisch. De een is generalist, de ander specialist. Onderkennen waar je zelf de energie vandaan haalt en bewuste keuzes maken en dit ook vertalen naar je omgeving. Zeg gewoon: ”Ik ben gevleid dat je me voor die baan wil hebben, maar ik zie het niet zitten, hier en hier om” of “Ik heb het nodig om me af te zonderen om in alle rust verder te werken en ik kan die andere opdracht er niet bij hebben, want dan begin ik te verdrinken”. Dat is niet gek, dat is eerlijk en dan weet men wat ze aan je hebben. Je voorkomt daarmee dat je mogelijk uitvalt en je hoeft je daarover ook niet schuldig te voelen. We zijn allemaal anders, daarom is HR zo leuk. Het gaat om echt naar mensen kijken en te zorgen dat iedereen lekker kan werken.
De titel zou naar mijn mening dus moeten zijn: “Ik wil nooit meer keuzes maken, die niet goed voelen voor mezelf” Sonja is nu weer aan het studeren en wil iets met vormgeving gaan doen, misschien freelance. Kortom Sonja wil dus wel werken, maar niet in een dergelijke setting waar ze ervaring mee heeft en ze gaat, hoop ik, steeds beter naar zichzelf luisteren.
De bitches van HR, dat zij die wijven met dat opgeheven vingertje die het allemaal beter weten.
Het HR vak is in ieder geval niet het makkelijkste vak. We moeten ons aan de wet houden, we willen een goede werkgever zijn. Maar als het even niet zo loopt als men had gehoopt, dan heeft men over het algemeen graag dat HR het oplost. Gaan we toch weer dat lastige gesprek aan en das niet leuk hè?!
Ik zou willen dat ik iedereen een top salaris zou kunnen geven, maar de bomen groeien niet de hemel in, dus nee je krijgt niet meer salaris als daar geen reden voor is. Sorry
Nee je mag ook niet die medewerker, ondanks slecht functioneren toch een bonus geven. Nee dat is niet zielig, dat is heel normaal. Demotie? Maar, dan nemen we niet het salaris af en bevriezen kan eigenlijk ook niet. De medewerker zit aan het eind van de schaal, kunnen we er toch niet nog wat aan doen? Kunnen we deze medewerker niet senior maken, zit namelijk al 20 jaar in dezelfde functie. Extra verantwoordelijkheden, anderen in het team begeleiden , voortrekkers rol. Uh nee, dat kan medewerker niet en wil de medewerker ook niet. Wil gewoon wel kunnen doorgroeien in salaris. Duh.
Als die van HR bij het gesprek aanwezig is, dan wordt je vast ontslagen!
Ze kunnen niet eens een normale brief schrijven.
Waarom moet dat personeelsbeleid zo ingewikkeld opgeschreven worden, het lijkt wel een wetboek!
Ik heb echt geen zin in het schrijven van beleid, daar heb ik jou voor aangenomen. Ik heb er geen tijd voor, geen zin in. Ik ben het niet eens met wat je schrijft, waarom schrijf je het niet op zoals ik dat wil! Je stijl is niet goed, je moet in mijn stijl schrijven.
Rapporteer maar wat ik nodig vind. Kan je het zo en zo omschrijven, dan komt het beter over. Ja ik weet wel dat het niet niet helemaal klopt, maar alles voor de bühne.
Waarom moeten we die stomme performance gesprekken van de voeren en dat formulier is ook helemaal kut. Dat werkt niet. Ik weet zo ook wel wat er bij mijn medewerkers leeft. Dat hoeven we niet vast te leggen.
Hoezo kan je deze medewerker niet even ontslaan?
Het is gewoon een heel lastige medewerker, ze moet niet zo zeuren. Ik erger me al langer aan haar. Besproken, eh nee niet in die trand? Mails hierover? Pffff
Waarom kan die medewerker niet weer aan het werk? Opbouw? Advies van de bedrijfsarts?
Ik heb geen zin in case management hoor, kan jij dat niet even doen. Die formulieren invullen voor het UWV, nee. Nee ik heb die medewerker niet gebeld om te vragen hoe het met hem gaat. Nee we hebben het plan van aanpak nog niet geschreven.
Kan jij dat gesprek niet met hem voeren?
Waarom zorgen ze niet dat er voldoende personeel is. Ik zit nu al maanden te wachten op die nieuwe projectleider. Zorg jij even voor een andere secretaresse.
Laten we deze dan maar aannemen, we moeten toch iemand op die functie hebben. Ja ik twijfel wel, hum het werkt niet. Proeftijd gesprek, uh nee. Het gaat wel, ik heb er wel een beetje mijn twijfels over. Verlenging van contract, ja twijfel, nou ja doe maar. Nee, werkt toch niet kunnen we er nog vanaf?
Neen geen gesprekken gevoerd, ja ik heb het echt wel gezegd hoor, nee nergens vastgelegd. De medewerker herkent zich hierin helemaal niet? Gek/ Settlement agreement. Nou dan betalen we gewoon. I TOLD YOU SO!
Mijn medewerkers hebben ruzie, praat jij even met ze?
Hoezo moet ik zelf de functiebeschrijving maken, waarom kunnen jullie dat niet doen. Zoals mijn collega’s het hebben opgeschreven dat klopt niet. Ja, ik weet dat ik die functiebeschrijvingen al langer in mijn bezit had, maar ik heb het nu pas gelezen. Ik denk toch dat het allemaal anders moet.
Waar kan ik dat en dat vinden? Ik vind het te lastig om op intranet te zoeken, kan je het me even toesturen? Waarom niet?
Nee ik heb die ziekmelding niet geregistreerd. Of goedgekeurd. Oh ja vergeten.
Hoeveel verlof hebben mijn medewerkers nog?
Waarom is die jongen nog niet aan zijn opleiding begonnen. Oh, ja sorry je wist niet dat we dat hadden afgesproken.
Oh ja by the way, we hebben besloten deze 2 afdelingen samen te voegen. Oh shit een adviesaanvraag naar de OR. Lastig. Wat we met die manager doen weten we niet. Hij wordt het! Nee niet de vacature openzetten, we plaatsen hem er gewoon op. Geen kansen voor andere medewerkers, ik heb echt geen zin in al die gesprekken als ik toch al weet dat hij het wordt. Het lastige gesprek met de ander doe ik wel. Oh nee , heb ik nog niet gedaan. We moeten even een andere functie voor hem verzinnen. Heeft je manager nog met je gesproken over…, hij heeft er niets over gezegd. Hmmm.
We kunnen het toch wel even zo en zo doen?
Ach ja, die opmerking was wel een beetje fout, maar daar moet ie niet zo moeilijk over doen. Hij weet toch dat ik het niet meen.
Waarom hebben we op 140 medewerkers 96 verschillende functietitels? Nee dit is geen gewone engineer, dit is een blablabla engineer en dat moet ook zo worden opgeslagen. Functietitel 97. Oh ja een functiebeschrijving.
Opleiding? Nee ik kan nu niet mee doen aan die training, ik heb een heel erg belangrijk project wat ik moet afronden. Ja, ik weet dat ik er zelf om heb gevraagd. Ja ik weet dat die trainingsdagen al maanden in mijn agenda staan, maar toch dat project he?!. Ik ben dan op vakantie, sorry geen rekening mee gehouden. Compliance training? Oh ja, doe ik wel een keertje. Privacy en Security training? Waar moet ik melden dat ik mijn laptop in de trein heb laten liggen?
Hoezo moet ik dat formulier ondertekenen?
En zo vele voorbeelden meer.
Vanochtend was op het nieuws dat er een motie door D66 is ingediend dat het Koningshuis ook belasting moet gaan betalen. Nu hebben ze het hier over loonbelasting. Over vermogensbelasting wordt nog niet gerept. Kan je helemaal lachen.
WA heeft een jaarsalaris van meer dan een miljoen 1.086.000,- euro per jaar. Wanneer hij dan loonbelasting hierover zou moeten betalen van 48,7%, dan houdt hij maar 557.894,- euro over! Zielig!
Je vraagt je af, wat hij daarvan zou moeten doen? Waar doet ie het van? Hij hoeft niet voor zijn paleizen te betalen en krijgt voor personeelskosten en andere onkosten nog zo’n 5,7 miljoen. Wat moet ie er dan voor doen? Kleding kopen? Hij heeft natuurlijk al genoeg pakken. Op vakantie? Hij heeft natuurlijk een huis in Griekenland, hij kan naar het huis van zijn moeder in Italië, hij kan zelfs op zeilvakantie en slapen aan boord van de Groene draak in Muiden.
Moet ie zelf de gas en elektriciteit rekening betalen van al die paleizen en van zijn eigen huizen? De tuin wordt in ieder geval onderhouden. Het domein van Paleis 't Loo is in de herfst afgesloten voor publiek, want dan wil WA wel een beetje ongestoord kunnen jagen. Maar we betalen wel voor het museum, het onderhoud van het paleis en de inboedel, de auto's en de koetsen en oh ja, parkeergeld mag je ook betalen.
De bootjes moeten natuurlijk wel vol met diesel worden getankt en als je uit een gaat, moet hij dat waarschijnlijk ook betalen.
Oh en misschien betalen ze de opleiding van de kinderen wel helemaal uit eigen zak. Krijgt Amalia studiefinanciering? Nu ze thuis woont waarschijnlijk alleen thuiswonende beurs en een toeslag voor de ziektekosten verzekering. Das wel fijn.
WA en Maxima hebben net als veel stellen een dubbel inkomen.
Maxima verdient ruim 9 ton. Wat moet zij daar dan van doen? Beetje nieuwe kleren kopen en misschien wat vaker naar de kapper en als ze naar Argentinië vliegt om familie en vrienden te bezoeken, dan zal ze dat misschien wel zelf betalen, maar weer niet als ze dat kan doen in het kader van een dienstreisje. Ik ben niet de enige die zich afvraagt of zo’n salaris/ toelage wel gerechtvaardigd is en of de koning niet gewoon belasting moet betalen over zijn loon en over zijn vermogen. Of hij niet ook dubbel belast gaat worden over zijn 2e en volgende huis. Het is in ieder geval niet zielig, want wij betalen gewoon allemaal inkomsten belasting. Dat is heel normaal. https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/4ca2a2fb-63d6-43ad-a479-c166414c2b3e/rtl-nieuws-0715-uur
En toen was er weer discussie of het loon van Willem Alexander dan misschien eerst verdubbelt moest worden, anders houdt ie te weinig over. Huh? Dat gebeurd bij ons toch ook niet? Er was zelf iemand dat die 5 ton loonbelasting van WA geen zoden aan de dijk zette. Dat het eigenlijk op het groter geheel niet uitmaakt. Dan vergeten we natuurlijk ook nog de 5 ton die Maxima zal bijdragen. Ok, dan betaalt toch niemand meer loonbelasting, want dan maken die paar duizendjes van een ieder toch ook niet uit? Huh?