Bij het beschrijven en onderzoeken van duurzaamheid kom ik steeds het getal 7 tegen. Er worden veel artikelen geschreven schijnbaar aan de hand van het 7S managementmodel ontwikkeld door Robert Waterman en Tom Peters van McKinsey. Om in de trend te blijven, ga ik op deze pagina in 7 artikelen in op 7 aspecten van duurzaamheid, gewoon omdat het kan. Van de 7 rollen, de 7 stappen om je bedrijf te verduurzamen, 7 onderdelen van een duurzaam beloningsbeleid, 7 eigenschappen van duurzaam leiderschap.
Eerlijk beloningsbeleid ook in de top
Als je gelijkwaardig werk doet, moet je ook gelijkwaardig beloond worden. Toch blijkt er nog een grote loonkloof te bestaan tussen het loon van mannen en vrouwen in dezelfde functies. Als ik er wat aan kan doen, dan doe ik dat ook. Wanneer ik ontdek dat vrouwen of bepaalde groepen van medewerkers in het algemeen lager of anders betaald en beloond worden dan andere medewerkers die dezelfde functie uitoefenen, dan zal ik dat corrigeren.
In het verleden heb ik als Senior Manager Compensation & benefits gewerkt bij ING. Daar werkte is samen met Frederik Barge van de reward value. Onlangs gaf hij een lezing in Davos met het volgende onderwerp: Hoge beloningen voor bestuurders zijn niet duurzaam. Hij legt uit dat er 7 principes zijn van verantwoordelijke beloning:
1.Purpose, het beloningsbeleid van een organisatie zal een afspiegeling moeten zijn van het doel van het bedrijf en hun waarden
2.Performance, het beleid rondom bonussen en incentives zal tevens moeten bevatten dat er gevolgen zijn verbonden aan het niet halen van de missie, visie en waarden van de organisatie, het missen van financiële targets maar ook die van het missen of niet nakomen van de maatschappelijke duurzaamheidsdoelen.
3. Impact, het beloningsbeleid focust zich op onderwerpen die het meeste positieve impact maken
4. Long Term, het doel moet niet zo zeer gericht zijn op korte financieel gewin, maar op de waarde ontwikkeling op de lange termijn.
5. Engagement, het beloningbeleid moet worden opgesteld door een onafhankelijk orgaan met input vanuit de organisatie, zodat het de doelen reflecteerd.
6. Transparant, salarissen en beloningen moeten transparant en uitlegbaar zijn
7. Fairness, en eerlijk. We zijn allemaal gelijk, dus ik niet een beetje meer dan jij. Je moet het wel allemaal kunnen uitleggen.
Welke rollen heb je nodig in een duurzame organisatie
7 Rollen voor duurzaam succes' is een praktische gids voor (toekomstige) professionals op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), duurzaamheid en corporate social responsibility (csr) in alle soorten bedrijven en organisaties.
Welke rollen zijn nodig om bedrijven en organisaties effectief naar een duurzame toekomst te leiden? En welke vaardigheden en competenties heb je als professional nodig om duurzame transformaties tot stand te brengen? Naarmate duurzaamheid meer centraal komt te staan in de strategieën van bedrijven, wordt de rol van de duurzaamheidsmanager crucialer en steeds meer gericht op systeemverandering.
In haar boek "de 7 rollen voor duurzaam succes" van Carola Wijdogen omschrijft zij de volgende 7 rollen:
de netwerker
de strateeg
de coördinator
de stimulator/ motivator
de mentor
de uitvinder/ ontwikkelaar
de monitor/ rapporteur
Ik denk dat iedere organisatie deze rollen moet hebben om succesvol te zijn. Niet iedere organisatie zal een duurzaamheidsmanager in dienst hebben of kunnen hebben. Simpelweg omdat ze te klein zijn. Het is wel handig om te weten dat je zelfs als 1 pitter je al deze rollen in je moet hebben en moet uitvoeren.
Dit artikel is op diverse sites terug te vinden, o.a. op de website van Universiteit Nyenrode zelf, maar ook op de site van InsightsBenelux of die van MT Sprout.
Moderne leiders sturen niet alleen op winstgevendheid, maar hebben ook oog voor de maatschappelijke impact van hun organisatie. Maar over welke eigenschappen moeten die leiders beschikken? Executive search-bureau Ebbinge en Nyenrode Business Universiteit vroegen het aan 28 Nederlandse CEO’s en leidinggevenden.
In de Verenigde Staten gaven tientallen grote bedrijven onlangs te kennen de aandeelhouder niet meer op de eerste plaats te zetten, schrijft MT. Ook in Nederland wordt van leiders verwacht dat zij verder kijken dan de winstcijfers en oog hebben voor de impact die hun bedrijf heeft op maatschappij en milieu. Ebbinge deed samen met Nyenrode Business Universiteit onderzoek naar welke vernieuwing in leiderschap nodig is om een organisatie ‘beter, duurzamer en inclusiever’ te maken. Daarvoor werden 28 interviews met Nederlandse CEO’s en leidinggevenden gehouden. Onder de geïnterviewden bevonden zich onder meer Arie Koorneef (ASN Bank), Erik Does (EkoPlaza), Volkert Engelsman (Eosta) en Mariah Mansvelt Beck (Yoni). Uit de antwoorden distilleerden de onderzoekers 7 kwaliteiten van wat zij Echt Leiderschap noemen. Deze 7 kwaliteiten zijn onderscheidend, maar kunnen in meer of mindere mate bij leiders aanwezig zijn.
Zelfbewust
Een echte leider heeft een goed zelfinzicht. Dit betekent dat hij niet alleen kennis heeft van zijn kwaliteiten, maar ook van zijn tekortkomingen. Volgens een van de geïnterviewden gaat duurzaam leiderschap juist over de vraag wie je bent als mens. ‘Geloof jij mensen, vertrouw jij in mensen; zit jij niet je eigen ego te projecteren op een heel bedrijf?’
Verantwoordelijk
Leiders mogen niet weglopen voor verantwoordelijkheid. Hier gaat het niet alleen om de verantwoordelijkheid voor het bedrijf, maar ook om de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de omgeving. Echte leiders willen hun talenten inzetten om een positieve maatschappelijke impact te maken.
Visionair
Echte leiders hebben geen strategie, maar een eigen visie of purpose. Ze laten zich niet leiden door de waan van de dag of kleine tegenslagen, maar houden vast aan hun langetermijnvisie en weten mensen te enthousiasmeren voor hun visie. Tegelijkertijd, zo zegt een van de geïnterviewden, moet je wel open staan voor kritische geluiden.
Risicobereid
Wie geen risico’s durft te nemen, verandert niets. Leiders beperken zich niet tot het onder controle houden van zaken, maar zijn veranderingsgezind en bereid de consequenties van hun handelen te dragen. Ze tonen lef en gaan tegen gangbare opvattingen in. ‘Innovatie is 75% tegengas overwinnen’, aldus een geïnterviewde.
Verbindend
Een leider is een bruggenbouwer die zowel binnen als buiten de organisaties relaties kan opbouwen. Dit vereist inlevingsvermogen en de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen. Een goede leider deelt de successen en zorgt goed voor de mensen om hem heen.
Koersvast
Een koers uitstippelen en daar volledig voor gaan is een belangrijke eigenschap van duurzame leiders. Leiders laten zich niet te gemakkelijk verleiden om van hun visie af te wijken en stellen hun doel altijd boven het redden van hun eigen hachje.
Impactvol
Een leider wil iets nalaten en is intrinsiek gemotiveerd door het doel dat hij of zij voor ogen heeft. ‘Aan het eind van mijn leven wil ik het gevoel hebben: ik heb iets nagelaten, ik heb iets bereikt. Ik had een visie, een passie’, zo verantwoord een van de geïnterviewden deze kwaliteit.
In the EU27, the average gross hourly earnings of male employees was 12.7% higher than for women in 2021. This gender pay gap equals to a difference of around one month and an half of salary per year. The day of the year on which women symbolically stop on average to be paid compared to men is called the Equal Pay Day. The European Commission marks this day every year in order to keep raising awareness on the fact that female workers in Europe still earn on average less than their male colleagues. This day changes depending on the latest figure of the EU gender pay gap. In 2023, the European Equal Pay Day falls on 15 November
In Nederland valt equal pay day op 14 november, dus in het gemiddelde. Gemiddeld verdienen mannen 13,2% meer dan vrouwen op de dezelfde functie. Womaninc heeft als missie het streven naar een gelijke samenleving, met gelijke kansen voor iedereen.
https://www.womeninc.nl/missie
En zelfs in IJsland, het meest gelijkwaardige land ter wereld is men nog lang niet klaar. Ik heb daar eerder ook al een post over op Linkedin geplaatst. Zie hier het artikel uit de NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/23/waarom-vrouwen-in-het-meest-gelijkwaardige-land-ter-wereld-massaal-staken
7 manieren om je beloningsbeleid gelijkwaardiger te maken.
Meten is weten: Bestudeer je populatie binnen je bedrijf grondig. Hoe is de man vrouw verhouding? Hoe is de verdeling van de man vrouw verhouding op specifieke functies of functie groepen
Wat is de opleidingsgraad binnen functies of functie groepen?
Wat is de diversiteit in je organisatie. In leeftijdsgroepen, man vrouw verhouding, culturele achtergrond, educatieve achtergrond, duur van het dienstverband, type contract
Zijn er zaken die je opvallen in beloning? Bijvoorbeeld management functies die geen overwerk betaald krijgen. Of juist aanspraak maken op equity. Mensen met een hogere leeftijd die meer vakantiedagen op bouwen per jaar. Allemaal aspecten die discriminerend werken.
Wat is de parttime/ fulltime verhouding, wordt hier onderscheid in beloning of rechten gemaakt?
Rapporteer feitelijk over de verschillen die je tegenkomt en bespreek dit met directie en ondernemingsraad. Erken fouten uit het verleden en stel een gelijkwaardig beleid op.
Wees bereid meteen te corrigeren. Benader mensen die schijnbaar achtergesteld zijn en doe hen een voorstel om het loon gelijk te trekken. Het is even door de zure appel heen bijten, maar je mensen zullen dit waarderen door loyaliteit, inzet en betrokkenheid.
In een jonge organisatie werken allemaal enthousiaste mensen, die allemaal bezig zijn om jouw bedrijf tot een succes te maken. Er is een hoge mate van engagement. De salarissen in een start-up of een scale up liggen meestal wat lager, omdat er nu eenmaal eerst geld verdient moet worden om de salarissen te kunnen betalen. Maar omdat het idee mooi is, mensen graag onderdeel zijn van dat succes. De sfeer goed is dat hoge salaris niet eens zo belangrijk. In een krappe arbeidsmarkt kan men in het algemeen ergens anders makkelijker een hoger salaris verdienen.
Toch is het belangrijk om dan te erkennen, dat je het niet allemaal in je eentje doet en dat je je medewerkers moet waarderen. Een mooie manier is dan om iedereen aandeelhouder te maken. Maar hoe doe je dat dan en in welke vorm? Daar zijn verschillende manieren voor. De grote consultancy bureaus, "The big four" kunnen voor jou een heel mooi en ingewikkeld plan bedenken, ze steken daar graag een heleboel consultancy uren in. Dan heb je een plan van 20 pagina's, met een uitgebreide uitleg over de fiscale gevolgen, wat niemand goed kan volgen, maar geen pragmatische opzet.
Hoe een Long term incentive plan, equity werkt is niet zo eenvoudig uit te leggen en zeker niet simpel administratief zelf op te zetten. toch zijn er clubs die dat beter doen. Disruptief durven denken, jou helpen met simpele tools, die weer te linken zijn met jouw HR systeem. Zo is het voor de HR en de Finance afdeling makkelijk te behappen en heeft iedere medewerker ook inzicht en invloed op de ontwikkeling van zijn belang in het bedrijf. Ik wou dat ik eerder met die clubs in aanraking was gekomen, want dat had me een heleboel werk en kopzorgen bespaard. Ik help je graag bij het vinden van de juiste oplossing.
Steward ownership
Een startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar haar missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen CEO die een multinational wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers. Zo begint het boeket "Toekomst bedrijven" van Gijsbert Koren en Nina de Korte. Het boek geeft een uitleg van het principe van Stward ownership en vele voorbeelden van bedrijven waar uiteindelijk niet de aandeelhouders en investeerder de beslissers zijn van de strategie. Want dan is die strategie vaak gestoeld op winstbejag. Hoe haal ik er zo veel mogelijk geld uit?
Bij Stewardownership leg je het ondernemen echt in de handen van de bestuurders die het lange termijn doel na streven en niet bij de aandeelhouders vergadering die belang hebben bij zoveel mogelijk winst. Trouwens een duurzame lange termijn visie is niet altijd tegenstrijdig aan winst maken.
Ik heb het niet van mezelf hoor, maar dit heb ik terug gevonden op de website van de Kamer van Koophandel. https://www.kvk.nl/duurzaamheid/7-manieren-om-je-bedrijf-te-verduurzamen/
Niet alleen maar beleid op schrijven. Het wordt een beetje mijn stokpaardje, maar met window dressing kom je er niet. Het heeft geen zin om iets op te schrijven door de buhne als je het niet daadwerkelijk meent en ook daarop acteert.
Je moet je bewust zijn van je bias. Lees ook eens het boek van Joris Luyendijk, De 7 vinkjes. Daarin legt hij uit hoe bevoorrecht een witte man is, die in het juiste milieu is geboren en de juiste opleiding heeft genoten. Hij legt haarfijn uit wat je vooringenomenheid met je kan doen en hoe het dus ook voor je werkt. Later in dit stuk heb ik het over de vaardigheid van het zelfbewust zijn. Bewust van onze bias helpt om een gelijkwaardiger omgeving te creëren.
Wat is diversiteit, gelijkheid en inclusie?
Er wordt heel erg veel over geschreven, ik zal het toch nog even herhalen.:
Diversiteit is de aanwezigheid van veel verschillende soorten mensen.
Gelijkheid betekent dat iedereen gelijke kansen heeft en wordt beschermd tegen discriminatie.
Inclusie betekent dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen.
Diversiteit, gelijkheid en inclusie is niet iets dat mensen en organisaties kunnen 'doen of niet doen'. We zijn voortdurend bezig met diversiteit - het is gewoon de vraag of we het goed of slecht doen.
Het is bewezen dat organisaties met een meer diverse populatie en leiderschap beter presteren. Ze zijn creatiever, meer oplossingsgericht hebben minder conflicten, een betere medewerkers tevredenheid en een langere arbeidsrelatie met hun medewerkers. Er is dus financieel voordeel te behalen als je ervoor zorgt dat alle leden van je team het gevoel hebben erbij te horen. Het bevorderen van een gevoel van verbondenheid leidt tot betere werkprestaties, minder personeelsverloop en minder ziektedagen van medewerkers, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte.
Diversiteit, gelijkheid en inclusie verbeteren daarom de financiële prestaties. DEI is dus niet alleen ethisch belangrijk.
Werkgevers zijn zich over het algemeen onvoldoende bewust van de kracht van hun mensen. Zoals ik al eerder stelde wordt het grootste deel van de bedrijfsuitgaven besteed aan menselijk kapitaal. Een divers personeelsbestand die het gevoel heeft erbij te horen, leveren betere prestaties. Diversiteit is belangrijk op elk niveau in de organisatie.
Stap 1: Luister
Elke werkplek is anders. Voordat je iets verandert, moet je feedback verzamelen om te begrijpen wat j medewerkers als problematisch ervaren. Dit doe je door gerichte vragen in het medewerker tevredenheid onderzoek te stellen. Er wordt in het algemeen niet genoeg tijd besteed om de problemen te identificeren. We hebben de neiging om overhaast oplossingen te bedenken voordat we de problemen echt begrijpen.
De eerste keer dat je luistert, probeer dan niet te reageren op de geuite zorgen. Het gezegde 'luister om te begrijpen, niet om te reageren' past bij deze fase van betrokkenheid.
Houd er rekening mee dat uitdagingen op uw werkplek een weerspiegeling kunnen zijn van wat algemeen bekend is over onrechtvaardige systemen - of misschien niet. Sta open voor manieren waarop uw werkplek kan afwijken van de norm.
Wees je ervan bewust dat niet alle medewerkers hetzelfde zullen ervaren. We gaan allemaal uit van onze eigen vooronderstelling. De manier waarop we opgegroeid zijn, onze omgeving, onze vrienden en relaties, dragen allemaal bij aan deze bias. Luisteren naar het perspectief van één persoon van kleur is bijvoorbeeld niet genoeg om raciale barrières voor gelijkheid op uw werkplek te begrijpen. Je moet alle mogelijke invalshoeken van veel medewerkers horen.
Stap 2: Zorg ervoor dat u kunt doorzetten
Luisteren geeft je een idee van wat er moet worden opgelost. Maar je kunt niet alles meteen oplossen.
Een veelgemaakte fout die organisaties maken, is dat ze alles tegelijk proberen te doen. Dit kan vooral verleidelijk zijn als jouw organisatie publiekelijk is aangesproken op slechte DEI-praktijken en je druk voelt om te reageren.
Weersta de drang om snel, snel naar een oplossing te willen. Stel een zeer duidelijk budget en tijdstoewijzing voor het werk vast en wees vervolgens openhartig met je medewerkers over de beschikbare middelen. Maak iemand toegewijd verantwoordelijk voor dit project of blijf zelf verantwoordelijk. Ongelijkheid kan niet worden aangepakt door middel van goodwill en missieverklaringen alleen. Dan blijft het bij een soort window dressing. Je moet het echt doorleven en het vereist een gedegen allocatie van middelen."
Zodra je het budget hiervoor hebt vastgesteld, begin dan met het prioriteren en rangschikken van de suggesties die de medewerkers uit het luisterproces. Laat medewerkers zien hoe u prioriteiten stelt en rangschikt, en vraag ook hun input daarover. Betrek de ondernemingsraad bij dit project.
Stap 3: Onderneem actie
In het begin hebben medewerkers misschien niet veel vertrouwen in de organisatie. Het is belangrijk om assertief op te treden, vooral in het begin. Laat medewerkers zien dat je hun zorgen serieus neemt.nZorg ervoor dat de organisatie voldoende tijd heeft om het werk te voltooien waartoe zij zich verbindt, inclusief wijzigingen in de fysieke infrastructuur, het beleid en de processen. Beloof niet te veel en lever niet te weinig.
Stap 4: Help medewerkers te leren
Enkele van de veranderingen die jouw organisatie nodig heeft, zijn gedragsverandering door medewerkers. Hiervoor zijn trainingsprogramma's meestal de go-to-actie. Welke leerresultaten zijn belangrijk. Neem training hierover op in je opleidingscuricula. Elk programma moet een duidelijk gedefinieerde reeks dingen hebben die medewerkers helpen te begrijpen, waarderen of anders te doen.De vereiste leeruitkomsten verschillen van organisatie tot organisatie of zelfs binnen dezelfde organisatie. Bij de implementatie van DEI op elke werkplek zijn er twee vaardigheden die medewerkers nodig hebben.
Vaardigheid 1: Zelfbewustzijn
Zelfkennis is belangrijk en dus reflectie ook, want als je je eigen perspectieven en vooroordelen niet begrijpt, zal het veel moeilijker zijn om iemand anders en de geleefde ervaringen die ze je beschrijven te begrijpen.
Je kan bijvoorbeeld een Positionality Wheel te gebruiken om aan zelfreflectie te werken. Het wiel vraagt mensen om na te denken over hun eigen identiteit. Andere mogelijkheid is bijvoorbeeld met hulp Insights discovery model, wanneer iedereen al een persoonlijkheids profiel heeft gemaakt.
Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:
Welke identiteiten heb je als eerste leren kennen? Deze vraag helpt mensen te zien welke aspecten van hun identiteit ze als belangrijk werden aangemoedigd.
Welke identiteiten zijn het meest relevant voor anderen? Dit helpt mensen te ontdekken hoe ze door verschillende mensen worden gezien en begrepen. Ze beginnen zich ook te realiseren dat hoe hun identiteit wordt gezien, afhangt van de context.
Welke identiteiten zijn voor jou het meest relevant? Wanneer mensen deze vraag beantwoorden, realiseren ze zich dat hoe ze zichzelf zien, inclusief hun macht en privileges, afhangt van de context en hoe anderen hen zien.
Vaardigheid 2: Actief luisteren
Connecties zijn belangrijker dan regels. Het is niet belangrijk om allerlei leefregels op te stellen en mensen daarop te trainen. Het gaat niet om woorden of processen. In wezen gaat DEI over het leren zien van anderen met respect.
Medewerkers moeten leren om open, verkennende gesprekken te voeren met mensen die anders zijn dan zijzelf. Leer uw medewerkers de vaardigheden om actief te luisteren en compromissen te sluiten. Dit kan hen helpen zich in te leven in de impact die hun woorden en daden hebben op de waardigheid van andere mensen.
Stap 5: Beoordeel de impact goed
De meeste DEI-programma's bevatten Key Performance Indicators (KPI's) om te beoordelen hoe de zaken werken. Meten is weten, maar kies de KPI's verstandig.
Er zijn twee KPI’s die niet gelijk lopen met het succes van het programma en dus ook zo niet gesteld kunnen worden voor het beoordelen van DEI-programma's:
1. Het aantal getrainde medewerkers is niet gelijk aan impact van het programma
We moeten ook het leren evalueren. Alle trainingen moeten gericht zijn op het bereiken van leerresultaten – dingen die deelnemers na de training zullen weten, waarderen of anders zullen doen. Zorg er bij het beoordelen van je programma's voor dat je meet dat de leerdoelen zijn bereikt.
2. Geen zaken veranderen daar waar het nodig is, of onnodige aanpassingen doen.
Ga niet meteen voor iedereen allerlei uitzonderingsposities creëren om ze een beter gevoel te geven. Dus geen positieve discriminatie. Mensen voelen zich daar niet goed bij. Allerlei aanpassingen maken is niet noodzakelijkerwijs een bewijs van sterke inclusiepraktijk. Wanneer iemand constant om aanpassingen moet vragen, krijgt hij een zeer sterk signaal dat het systeem niet is ontworpen met het oog op zijn succes. De bonus? Proactief plannen voor de meest kwetsbare en complexe leden van onze gemeenschappen vergroot uiteindelijk de inclusie en saamhorigheid voor alle leden van de gemeenschap.
Stap 6: Transparant rapporteren
Na het voltooien van de eerste stappen, moeten je blijven rapporteren over de voortgang. Blijf vragen stellen aan medewerkers, blijf constant evalueren. Nieuwe ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat je je beleid of aanpak moet aanpassen. Feedback van medewerkers over hun ervaring met de veranderingen en input te krijgen zijn belangrijk om toekomstige prioriteiten vorm te geven.
Stap 7: Herhaal
Als een organisatie DEI goed doet, zullen de inspanningen cyclisch en langdurig zijn. Er is geen eindbestemming. DEI moet een continue cyclus zijn van luisteren, doen, delen, herhalen.